Foto: Envato Elements
Sisuturundus
13. september 2022, 16:41

Põiepõletik kipub endast märku andma sügisel

Pole üllatav, et sügis on erinevate põletikuliste haiguste ägenemise aeg. Kahjuks ei ole siin erandiks ka põiepõletik. Kuidas tulle toime põiepõletiku sügisese ägenemisega?

Sageli saabuvad koos esimeste külmade ilmadega ka ebameeldivad sümptomid – sage urineerimine, valu, põletustunne. Võivad esineda ka veri uriinis, palavik, külmavärinad ja väsimus. Need nähud viitavad ägedale põiepõletikule ehk tsüstiidile, mis põhjustab palju vaevusi ja ebameeldivust.

Ennekõike soodustab sügisest põiepõletikku muutunud ilmastik. Külm, niiskus ja läbilõikav tuul nõrgendavad mõnusa suvekuumusega harjunud keha, mille uinuvad kaitsemehhanismid ei suuda infektsioonide ja põletikega toime tulla.

Põiepõletik on sageliesinev haigus, mis ohustab peamiselt naisi. Suur osa naistest põeb põiepõletikku ehk tsüstiiti vähemalt ühe korra elu jooksul. Kahjuks on ka teada, et enamasti kipub tsüstiit üha uuesti korduma. Põiepõletik võib ohustada igas vanuses naisi ning lapsedki pole selle eest kaitstud.

Mis on põiepõletiku põhjuseks?

Enamasti on kurjajuureks meie kõigi soolestikus esinev bakter Escherichia coli. Harvemini võivad põiepõletikku põhjustada ka teised mikroorganismid. Oluline on teada, et põiepõletiku tekkimist soodustavad mitmed tegurid, millest on esikohal külmetumine. Tsüstiidi tekkimist soodustab ka liiga väike vedelikutarbimine, mille tõttu põie ja kuseteede läbivoolutus muutub ebapiisavaks. Raseduse ajal võib surve kusepõiele põhjustada põie mittetäielikku tühjenemist, mille tõttu tekkiv jääkuriin on bakterite kasvuks soodne keskkond. Seoses menopausiga tekivad muutused tupe ja kuseteede mikroflooras, mis võib soodustada põiepõletike teket. Põiepõletikku nakatumise tõenäosust suurendab aktiivne suguelu.

Kuidas põiepõletikku vältida?

Äärmiselt oluline on hoiduda külmetumisest, mis etendab põiepõletiku tekkes olulist osa. Riietuda tuleks ilmastikule vastavalt. Külmade ilmadega ei sobi kokku miniseelikud, naba paljastavad jakid ja madala vöökohaga teksad. Alaselja ja kõhu pidev alajahtumine ei ole soodusta ainult põiepõletiku tekkimist, vaid võib põhjustada ka neerude probleeme, mille tagajärjed häirivad naist sageli kogu elu jooksul.

Kindlasti on oluline vältida jalgade külmetamist ja tõmbetuult, mis nõrgestavad organismi ja lasevad haigused ligi. Oluline osa on ka tarbitaval vedelikul. Ööpäevas peaks jooma vähemalt poolteist liitrit vett - siis tekib piisaval hulgal uriini, mis aitab halbu baktereid välja uhada. Tähtis on seksuaalhügieen: põiepõletiku vältimise seisukohalt on kindlam kaitstud vahekord.

D-mannoos ja jõhvikaekstrakt – tõhusad abilised põiepõletiku vastu

Põiepõletikku tekitavad kolibakterid kinnituvad põie limaskestadele karvataoliste jätkete abil. Neid jätkeid on kahte tüüpi: tüüp 1 (mannoositundlikud) ja tüüp P (mannoosiresistentsed).

Ainukesed looduslikud ained, mis takistavad bakterite kinnitumist põie seinale, on D-mannoos ja jõhvikates sisalduvad proantotsüanidiinid (PAC). D-mannoos ja PAC blokeerivad Escherichia coli mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu ei saa bakterid limaskestale kinnituda ja kolooniaid tekitada. Patogeensed mikroobid uhutakse uriinivooluga põiest välja ning seeläbi hoitakse ära põiepõletiku süvenemine.

Apteegist põiepõletiku vastast vahendit valides tuleks kindlasti eelistada selliseid, mis sisaldavad nii D-mannoosi kui ka jõhvikate proantotsüanidiine. Selline kombinatsioon tagab kindla ja kiire tsüstiidi sümptomite leevenemise.

Efektiivsed looduslikud vahendid põiepõletikele – Soluro Duo ja Soluro Akut

Soluro Duo sisaldab D-mannoosi ja kõrge PAC kontsentratsiooniga jõhvikaekstrakti. Soluro Duo toimel blokeeritakse põiepõletikku põhjustavate bakterite mõlemat tüüpi jätked, mille tõttu bakterid ei saa limaskestadele kinnituda ning viiakse uriiniga kehast välja. Soluro Duo on tunduvalt efektiivsem kui teised vahendid, mis sisaldavad ainult jõhvikaekstrakti. Soluro Duo on mõeldud nii põiepõletiku ennetamiseks kui ka kasutamiseks põiepõletiku ajal. Soluro Duo leevendab kindlalt tsüstiidi sümptomeid ning seda võivad kasutada nii täiskasvanud kui ka lapsed.

Soluro Akut on kõige võimsam looduslik põiepõletike vastane vahend. Soluro Akut on meeldiva vaarika maitsega lahustuv pulber, mille 1 pakike (päevane annus) sisaldab maksimaalse koguse (2000 mg) D-mannoosi ja 100 mg kontsentreeritud proantotsüanidiine. Lisaks sellele sisaldab Soluro Akut ka C-vitamiini ning aminohappeid L- metioniin ja L-glütsiin, mis toetavad ja tugevdavad põiepõletiku vastast mõju ning aitavad ära hoida tsüstiidi kordumist. Soluro Akut on mõeldud kasutamiseks ägeda (akuutse) põiepõletiku korral.

Soluro Duo ja Soluro Akut on saadaval apteekides ja www.kbmapteek.ee.