VAREMETES VARJUL: Räämas ja täis soditud seintega angaar on küll osaliselt pinnasega kaetud ja paksu betooniga ümbritsetud, kuid selle suue on lahtine. Ehk rünnaku korral see suurt kaitset ei paku, kuid on siiski parem variant kui olla lageda taeva all.Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
13. mai 2022, 21:15

KIIRELT KOKKU KLOPSITUD LAHENDUS: kuhu saaks pommitamise eest varjuda? (5)

Koolid ja lasteaiad on praegu peamised omavalitsuste valduses olevad keldritega hooned, millest osad saavad peagi avaliku varjumispaiga tähise. Sellega märgitakse kohad, kuhu saaks peitu pugeda suurema sõjategevuse ja siinsete linnade lauspommitamise puhul. Ei ole parim lahendus, aga valikute ring on kitsas. „Kui 30 aastat pole midagi tehtud, siis kahe kuuga on väga keeruline terviksüsteemi üles ehitada,“ tõdeb riigikaitse spetsialist Lea Vainult.

Päästeamet koostöös kohalike omavalitsustega kaardistab praegu Tallinna, Pärnu, Tartu ja Narva linnas asuvad rajatised, kuhu elanikud saaksid sõjalise pommitamise korral ajutiselt varjuda. Jaanipäevaks on esimene pilt sobivatest hoonetest olemas ning edasi hakatakse kaardistama olukorda teisteski linnades ja täiendatakse kaardistust ka juba nimetatud neljas linnas. Esialgu tundub, et valik pole kuigi hea – seniajani on peamiselt välja pakutud koolimajade ja lasteaedade keldreid.

Edasi lugemiseks: